hamide özcan 123 Takipçi | 25 Takip
Kategorilerim

Çocuk

Hobi

İş Hayatı

Haber

Yaşam

Diğer İçeriklerim (1836)
Tüm içeriklerim
Takipçilerim (123)

Kanaviçe Nedir, Nasıl Yapılır

2009-10-25 21:10:00
KANAVİÇE NEDİR ?

"Çarpı İşi" de denilen kanaviçe, kare desenli, genellikle keten kumaş üzerine çapraz işlemelerle, bir modele göre yapılan elişidir. Normal kumaşlar üzerine de etamin kullanılarak yapılabilir.

Her ürünün özelliğine göre setlerde farklı gözenek boylarında kumaş ve farklı kalınlıklarda iplik bulunmaktadır.

Örnek olarak yapacağımız desen
Image Hosted by ImageShack.us

SATIN ALDIĞINIZ SET İÇİNDEN ÇIKACAK MALZEMELER

- İğne
- Kumaş
- Desende bulunan tüm renklere ait iplik (örneğimiz için beyaz ve kırmızı)
- Model (Modeller kağıda basılıdır, ancak örtülerde ve bazı yastık kılıflarında ayrıca kumaşa da basılmıştır)
MODEL

Image Hosted by ImageShack.usÜründen içinden çıkan model aşağıdaki modele benzeyecektir. Özellikle örtülerin ve yastıkların çoğunda model kumaşa basılıdır. Kumaşa basılı modeller ilk yıkamadan sonra çıkacaktır. Kareli kağıtta her kare kumaştaki bir kareyi ve bir çarpıyı, her grafik ayrı bir renkte ipliği ifade etmektedir. Bazı ürünlerde renk ifadeleri A, B, C gibi harflerle de yapılmaktadır.
MERKEZİN BULUNMASI
http://www.hobievi.com/kanavice/merkez2.jpgİşe başlamadan önce, kumaşın ve modelin ortalarını bulup işaretlemelisiniz. Bunun için modelin üzerindeki ortayı belirten işaretleri kullanabilirsiniz veya modeli dörde katlayarak en ortaya gelen kareyi işaretleyebilirsiniz. Daha sonra da aynı işlemi kumaş ile yapın, yani kumaşı dörde katlayın ve merkez kat noktasını işaretlemek için elinizle kuvvetlice sıkın.

İPLİĞİN HAZIRLANMASI

Kullanmak istediğiniz ipliği alın. İplik çoğunlukla 6 telden oluşur. Yine ürün ambalajında işlemede kaç tel (genellikle 2-3) iplik kullanacağınız belirtilmiştir (bazı yastık kılıflarında iplik ayırılmamalıdır). Tüm iplik tellerini ayırıp, bu sayı kadar teli bir araya getirin. İpliği ambalajdan çıktığı şekilde 6 tel bir arada kullanırsanız hem yetmez hem de çok kalın gelir. İpliğinizi iğneye geçirin ve çok az bir pay bırakın. Normal dikişte olduğu gibi ipliğin iki ucunu bir araya getirecek kadar çok geçirmeyin.

İPLİK UÇLARI

Image Hosted by ImageShack.usİpliğe düğüm atmayın. İşe başlarken, ilk çarpıda arkada 2-3 cm. iplik bırakın. Bu ipliği sol elinizle sabitlerken yaptığınız çarpıların bu iplik parçasını sıkıştırmasına dikkat edin. Bitirirken de aynı şekilde ucu çarpıların altından geçirin.
NASIL ÇARPI YAPACAKSINIZ ?

(İsterseniz ilk denemenizi boş bir kumaş üzerinde yapın)
Kumaşın arka yüzünden iğneyi sokun (A-1). Sonra yarım çarpı yapacak şekilde bu yüzden diğer yüze tekrar geç.in (A-2). Böylece B şeklindeki yarım çarpıyı elde etmiş olacaksınız. Eğer o sırada daha devam etmeniz gerekiyorsa, sıra sonuna kadar şekil B ve C'deki gibi yarım çarpı ile devam edin () sonra, şekil D'deki gibi dönerek çarpıları tamamlayın. Tüm elişi boyunca iplik gerginliğinin her yerde aynı olmasına özen gösterin.

carpiisi6376836.jpg
Birbirine komşu renkleri bir seferde bitirebilirsiniz, diğer renkler için ipliği değiştirip aynı işlemleri uygulayınız.

TIĞ İŞİ NASIL YAPILIR?

Tığ işi (Latch hooking), kanaviçeden farklı olup, çarpı örmeler ile yapılmaz. Bunun yerine ürünün içinden çıkan tığ ile kement şeklinde bağlamalar yapılır. Öncelikle kutunun içinden çıkan ipliklerin rengi ile kanvasın üzerinde işaretli model renklerini karşılaştırın, hatta model renklerinin üzerine bir parça ipliği referans olarak kullanmak üzere bağlayın. İşlemeye kanvasın sol alt köşesinden başlayın ve her sırayı soldan sağa doğru bitirerek yukarı doğru ilerleyin.

tigisikanevice.jpg
İpliğin iki kenarını başparmağınız ve işaret parmağını ile tutarak tığa geçirinTığı işleyeceğiniz karenin alt kısmından kanvasa sokun.İpliğin uçlarını tığa tutturun ve tığı ön kanca kapanana kadar yavaşça çekin.İpliğin uçlarını elinizden bırakın ve tığı iplikte kemen oluşturacak şekilde çekerek düğümü tamamlayın.İpliği uçlarından gererek düğümü sıkılaş

0
0
0
Related Posts with Thumbnails